Chili z czarnej soczewicy z sałatką z mango i awokado
- 1/2 szklanki czarnej soczewicy
- Puszka pomidorów krojonych
- Czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 2 małe szalotki posiekane
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- Ostra papryczka pokrojona w plasterki bez pestek
- Łyżka oliwy z oliwek
Do podania:
- Listki kolendry
Sałatka:
- 1/2 awokado pokrojone w kostkę
- 1/2 mango pokrojone w kostkę
- Sok z limonki lub cytryny
- Ostra papryczka pokrojona w plasterki (bez pestek)
Gryczane tortille:
- 50g kaszy gryczanej białej namoczonej przez noc w 1/2 szklanki wody
Soczewicę moczymy ok 20 minut i gotujemy według przepisu na opakowaniu (ok 20 minut).
Czosnek i szalotkę krótko podsmażamy na oliwie z dodatkiem przypraw. Dodajemy chili( trochę odkładamy do sałatki), pomidory, paprykę oraz ugotowaną soczewicę.
Gotujemy wszystko ok 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje, pod koniec dodajemy sos sojowy.
Awokado mieszamy z mango, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy posiekaną papryczką chili.
W międzyczasie odcedzamy kaszę i miksujemy z niewielką ilością świeżej wody ( ciasto powinno być dość gęste). Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego (możemy również smażyć tortille bez dodatku tłuszczu), nakładamy łyżką ciasto, formujemy niezbyt grube placki. Smażymy z obu stron aż placki lekko się zarumienią. Chili zajadamy razem z lackami i sałatką, obficie posypane kolendrą
Porcja chili z gryczaną tortillą (2 nieduże sztuki) to ok 448 kcal
B:20,3g
T:12,8g
W:68,5g
Bl:10,5g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz