sobota, 9 kwietnia 2016

chleb z kaszy gryczanej

Ten przepis od dawna był na liście " do wypróbowania koniecznie!". Jednak zawsze było mi z nim jakoś nie po drodze... trzy dni oczekiwania na chleb a Ty akurat masz na niego ochotę teraz... Tak więc ochota mijała albo kupowałam żytni chlebek na zakwasie w piekarni ;) jednak teraz już wiem że warto poczekać. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu i chyba nie ma szans że się nie uda ( nawet jeśli nie masz doświadczenia w wypiekaniu pieczywa). Przepis ten pochodzi ze strony 

http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/

jednak troszkę zmodyfikowałam go zmniejszając proporcje a od siebie dodając pestki słonecznika. Możesz dodać dowolne pestki np. Dyni lub sezam oraz przyprawy. U mnie kolejna wersja będzie na pewno z czarnuszką ;) polecam ten chlebek, nie zawiera glutenu ale smakuje również wielbicielom pszennych wypieków ;)

chleb z kaszy gryczanej





  • 2 szklanki kaszy białej gryczanej (ok 400g)
  • 2,5 szklanki wody
  • Ok 2 łyżeczki soli
  • Pestki słonecznika o 1/4 szklanki


Kasze płuczemy, zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 12h. Po tym czasie mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Kasza powinna być cały czas zakryta wodą. Odstawiamy kasze na ok 36 godzin. W sumie kasza powinna aię moczyć dwie doby(w oryginalnym przepisie zalewamy kaszę wieczorem ale jakby ktoś chciał rano to przecież nic nie stoi na przeszkodzie ;). Po upływie tego czasu kasza powinna wchłonąć wodę i stać się lekko lepka. blendujemy kasze na półgładko, dodajemy sól oraz dowolne ziarna i przyprawy. Odstawiamy na 8-12 godzin. Chlebek w tym czasie lekko wyrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 C, pieczemy ok 60 minut.




kromka (wyszło mi 20) to ok 78,4 kcal
B:3g
T:1,5g
W:14,35
Bl:1,3g

Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka