Sałatka z pieczonym tofu i sosem orzechowym
2 porcje
- Ok 50 g makaronu z brązowego ryżu np. Vermicelli
- Ok 200g tofu
- 1/2 awokado
- Spora garść roszponki
- Spora garść listków kolendry
- Garść kiełków fasoli mung
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- Sok z limonki według uznania
- Sól według uznania
Marynata
- 2 łyżki sosu sojowego
- Łyżka syropu klonowego
- Łyżka oleju sezamowego
Sos
- Łyżka masła orzechowego dobrej jakości (100%)
- Łyżeczka soku z limonki
- Łyżka wody
- Łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Mieszamy składniki marynaty. Tofu odsączamy, kroimy w kostkę. Dokładnie obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na minimum 15 minut. Można zamarynować tofu rano. Na lunch będzie idealne;) piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C ( z termoobiegiem). Tofu wyjmujemy z marynaty( marynatę zostawiamy). Makaron zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok 5 minut. Odlewamy wodę, mieszamy makaron z marynatą po tofu. Tofu układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut ( powinno się mocno zrumienić). Z cukini wycinamy wstążki, blanszujemy kilka minut we wrzątku. Na talerzu układamy roszponkę, kolendrę, cukinię, kiełki, awokado i makaron. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy solą. Mieszamy składniki sosu. Sałatkę posypujemy kostkami tofu i orzeszkami. Polewamy sosem orzechowym.
Porcja to ok 482 kcal
B:18g
T:28g
W:40
Bl:3,3
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz