czwartek, 14 kwietnia 2016

Sałatka z pieczonym tofu i sosem orzechowym

Z miłości do zielonego i masła orzechowego :) już trzeci raz w ciągu dwóch dni ;) sałatka z pieczonym tofu, sosem orzechowym i makaronem z brązowego ryżu uzależnia prawdopodobnie ;) szybko i pysznie ;) 


Sałatka z pieczonym tofu i sosem orzechowym




2 porcje

  • Ok 50 g makaronu z brązowego ryżu np. Vermicelli
  • Ok 200g tofu
  • 1/2 awokado
  • Spora garść roszponki
  • Spora garść listków kolendry
  • Garść kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • Sok z limonki według uznania
  • Sól według uznania


Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka syropu klonowego
  • Łyżka oleju sezamowego


Sos

  • Łyżka masła orzechowego dobrej jakości (100%)
  • Łyżeczka soku z limonki
  • Łyżka wody
  • Łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego


Mieszamy składniki marynaty. Tofu odsączamy, kroimy w kostkę. Dokładnie obtaczamy w marynacie, pozostawiamy na minimum 15 minut. Można zamarynować tofu rano. Na lunch będzie idealne;) piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C ( z termoobiegiem). Tofu wyjmujemy z marynaty( marynatę zostawiamy). Makaron zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok 5 minut. Odlewamy wodę, mieszamy makaron z marynatą po tofu. Tofu układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut ( powinno się mocno zrumienić). Z cukini wycinamy wstążki, blanszujemy kilka minut we wrzątku. Na talerzu układamy roszponkę, kolendrę, cukinię, kiełki, awokado i makaron. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy solą. Mieszamy składniki sosu. Sałatkę posypujemy kostkami tofu i orzeszkami. Polewamy sosem orzechowym.

Porcja to ok 482 kcal
B:18g
T:28g
W:40
Bl:3,3

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka