środa, 13 kwietnia 2016

Ciasto ze szpinakiem wegańskie

Haha długo się przymierzałam do szpinakowego ciasta ;) nie ukrywam że trochę obawiałam się efektu...chociaż warzywne ciasta potrafią smakować znakomicie ;) wczoraj wieczorem otworzyłam lodówkę zastanawuając się nad moim dzisiejszym jadłospisem i w oko wpadła mi torba szpinaku...i nagle pomysł a może by tak ciasto! No i wreszcie mam moje zielone ciasto i jestem zachwycona ;) z kokosową bitą śmietanką i granatem jest rewelacyjne ;) oczywiście wegańskie, bez cukru i bez glutenu za to ze szpinakiem ;) M. Jeszcze omija je z daleka ale w końcu się skusi, jestem pewna ;)




  • 200g szpinaku 
 Suche: 

  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu
  • 3/4 mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki z kleistego ryżu ( można zamiast tego użyć większej ilości mąki z brązowego ryżu) 
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki mielonego lnu 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 
 Mokre: 

  • 1 szklanka mleka roślinnego np.kokosowego lub sojowego (dobrej jakości)  
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego 100% 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego ( lub winnego) 
  • 75g łyżki oleju kokosowego 
  •  Opcjonalnie ekstrakt waniliowy

    do podania:

    • pestki granatu lub inne owoce np truskawki lub maliny 

     Bita śmietanka kokosowa: 

    • Szklanka śmietanki kokosowej (stała część mleczka oddzielająca się po schłodzeniu mleczka w lodówce przez noc) 
    • Sok z cytryny lub limonki do smaku ( u mnie z 1/2 cytryny) 
    • Łyżka syropu klonowego (lub więcej)


     Piekarnik nagrzewamy do 180C z termoobiegiem. Szpinak łączymy z mokrymi składnikami i blendujemy na gładką masę. Suche składniki łączymy i dodajemy do mokrych. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Wylewamy masę do tortownicy. Pieczemy ciasto ok 45 minut ( do suchego patyczka). Ciasto studzimy na początku w uchylonym piekarniku. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy syrop klonowy i Sok z cytryny. Wykładamy na ciasto. Posypujemy granatem;) 
     Z tych proporcji otrzymamy 14 kawałków ciasta
    Porcja to ok 183 kcal 
    B:3,3 g 
    T:10,2g 
    W:19,6 g 
    Bl:2,5g 
    Smacznego!

    Brak komentarzy :

    Prześlij komentarz

    Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka