sobota, 9 kwietnia 2016

Warzywa w żółtym sosie curry z tofu i mango

Dwunasty dzień "na roślinach", sił nie brakuje i nie chodzę głodna wbrew obawom niektórych osób ;) Póki co dieta wegańska wydaje się dla mnie idealna, chociaż czasem wzdycham na widok kremowego jogurtu albo czerwonego mięsa z tuńczyka ;) te 12 dni bez produktów zwierzęcych okazało się bardzo smaczne, zobaczymy jak dalej mi pójdzie i czy po założonych 14 dniach wrócę do ryb, owoców morza i nabiału ;) po treningu proste tajskie danie. 

Warzywa w żółtym sosie curry z tofu i mango


na dodatek czarny ryż ;) pyyyszności ;) jeśli chcesz zamiast tofu możesz użyć np. Mięsa z kurczaka lub krewetek

2 porcje
Pasta curry:

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek ok 1 cm imbiru lub galangalu
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • Papryczka chili według uznania

  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • lub
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry 


Składniki na pastę ucieramy w blenderze


  • 4 plasterki tofu ( używam wędzonego )
  • Brokuł
  • 1/2małej cukinii pokrojonej w półplasterki
  • 1/2 małego bakłażana pokrojonego w półplasterki
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego
  • 2 plastry mango pokrojonego w kostkę
  • Kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • Sok z 1 limonki ( lub więcej do smaku)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego w wersji wegańskiej lub rybnego ( w oryginalnym przepisie... Smak nie do podrobienia ale trudno ;)
  • Łyżeczka syropu klonowego
  • 2 liście kaffiru
  • Listki kolendry lub tajskiej bazylii
  • Sól do smaku
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Szklanka mleczka kokosowego dobrej jakości ( np. Real thai dostępne w kuchniach świata)



Brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 4-5 minut, odcedzamy. Na oleju kokosowym podsmażamy pastę curry. Wlewamy mleczko, wkładamy listki kaffiru, kiedy mleczko zgęstnieje i zacznie bulgotać wrzucamy warzywa i tofu. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy sosem sojowym/ rybnym, sokiem z limonki, syropem klonowym i solą. Dodajemy pomidorki.  podgrzewamy aż pomidorki lekko zmiękną, na koniec dodajemy mango. Gotujemy całość jeszcze chwilę, podajemy z czarnym ryżem, posypane listkami kolendry lub tajskiej bazylii.

Porcja to ok 481kcal (z trzema łyżkami ryżu)
B:14,4g
T:29,1g
W:46,4g
Bl:6,8


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka