Warzywa w żółtym sosie curry z tofu i mango
na dodatek czarny ryż ;) pyyyszności ;) jeśli chcesz zamiast tofu możesz użyć np. Mięsa z kurczaka lub krewetek
2 porcje
Pasta curry:
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek ok 1 cm imbiru lub galangalu
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- Papryczka chili według uznania
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- lub
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
Składniki na pastę ucieramy w blenderze
- 4 plasterki tofu ( używam wędzonego )
- Brokuł
- 1/2małej cukinii pokrojonej w półplasterki
- 1/2 małego bakłażana pokrojonego w półplasterki
- 1/2 szklanki groszku mrożonego
- 2 plastry mango pokrojonego w kostkę
- Kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- Sok z 1 limonki ( lub więcej do smaku)
- 2-3 łyżki sosu sojowego w wersji wegańskiej lub rybnego ( w oryginalnym przepisie... Smak nie do podrobienia ale trudno ;)
- Łyżeczka syropu klonowego
- 2 liście kaffiru
- Listki kolendry lub tajskiej bazylii
- Sól do smaku
- Łyżka oleju kokosowego
- Szklanka mleczka kokosowego dobrej jakości ( np. Real thai dostępne w kuchniach świata)
Brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 4-5 minut, odcedzamy. Na oleju kokosowym podsmażamy pastę curry. Wlewamy mleczko, wkładamy listki kaffiru, kiedy mleczko zgęstnieje i zacznie bulgotać wrzucamy warzywa i tofu. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy sosem sojowym/ rybnym, sokiem z limonki, syropem klonowym i solą. Dodajemy pomidorki. podgrzewamy aż pomidorki lekko zmiękną, na koniec dodajemy mango. Gotujemy całość jeszcze chwilę, podajemy z czarnym ryżem, posypane listkami kolendry lub tajskiej bazylii.
Porcja to ok 481kcal (z trzema łyżkami ryżu)
B:14,4g
T:29,1g
W:46,4g
Bl:6,8
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz