Pieczone warzywa z zieloną soczewicą i komosą
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- fenkuł
- kawałek selera
- 2 szalotki
- łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 6 łyżek soczewicy zielonej
- liść laurowy
- 6 łyżek komosy ryżwej (użyłam czarnej)
- łyżka sosu sojowego
sos z nerkowców
- 2 łyżki masła z nerkowców (lub ok 50 gram nerkowców)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- kilka łyżek wody
- łyżka syropu klonowego lub łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- ok 30g orzechów nerkowca
- kilka oliwek zielonych pokrojonych na plasterki
- listki kolendry
Piekarnik nagrzewamy do 180stoni C.
Soczewicę gotujemy do miękkości z dodatkiem listka laurowego.
Warzywa kroimy na słupki, mieszamy z oliwą, kuminem, doprawiamy solą i pieprzem. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 minut.
Komosę gotujemy do miękkości.
Przygotowujemy sos.
Mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Jeśli używamy orzechów zamist masła, miksujemy wszystkie składniki w blenderze na gładnką masę.
Prażymy nerkowce na suchej patelni.
ugotowaną komosę mieszamy z soczewicą i łyżką sosu sojowego. Podajemy razem z upieczonymi warzywami, nerkowcami, oliwkami i listkami kolendry, olane sosem z nerkowców :)
Smacznego!
Porcja to ok 529 kcal
B: 20g
T: 23g
W: 64g
Bł: 9,g
Live casino and sports betting - TodayMatchPoint
OdpowiedzUsuńLive fun88 soikeotot casino and sports betting is one of the most popular options in Las Vegas. And matchpoint with live dealer games and online sportsbook, it's easy 바카라 to see why.