poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Bananowe gofry wegańskie

Bananowe gofry wegańskie ;)

Nie spodziewałam się, że efekt mnie powali... Gofry bez jajek i jogurtu, który używam zazwyczaj nie zapowiadały się obiecująco ;) no ale skoro już podjęłam wegańskie wyzwanie, nie zamierzam rezygnować z mojego ulubionego śniadania ;) tym sposobem udało mi się upiec jedne z lepszych śniadaniowych smakołyków ;) są bardzo chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku ;) takie właśnie powinny być...prawda?




2 porcje

  • 1 banan
  • 6 czubatych łyżek mąki z brązowego ryżu lub owsianej
  • 2 łyżki mąki jaglanej ( możesz uźyć więcej owsianej lub ryżowej)
  • Ok 3/4 szklanki mleka roślinnego ( np. sojowe, Ryżowe, owsiane lub kokosowe (możesz też użyć mleczka kokosowego z puszki i wymieszać je z wodą))
  • Łyżeczka octu jabłkowego (lub winnego)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • niewielka ilość oleju kokosowego do posmarowania gofrownicy
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy


Do podania dowolne dodatki

  • Owoce np. Truskawki lub mango
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka masła z nerkowców (lub innego orzechowego 100%)wymieszana z dwoma łyżkami mleka roślinnego


 Banana rozgniatamy widelcem. Mąki mieszamy z sodą, dodajemy banana. Dolewamy mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( ciasto powinno być dość gęste. Dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy wszystko dokładnie ;) gofrownicę smarnujemy olejem kokosowym przy pomocy pędzelka, porządnie rozgrzewamy. Nakładamy porcję ciasta. Pieczemy ok 8 minut, ostrożnie otwieramy gofrownicę bo te gofry lubią się przyklejać ;) w razie potrzeby możemy lekko podważyć gofra i nie powinno być problemu ;)  gofry podajemy z dowolnymi dodatkami ;) ja wybrałam tym razem łyżeczkę masła z nerkowców (jeśli wymieszamy z mlekiem otrzymamy lekki krem ), truskawki i syrop klonowy ;)

Porcja gofrów z łyżeczką masła z nerkowców, truskawkami i to ok 346
B:11g
T:11g
W:52g
Bl:6g
Smacznego!

2 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka